Hozzávalók kb. 42 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg 70%-os étcsokoládé
30 dkg egész mogyoró
15 dkg liszt
60 dkg barna cukor
2 evőkanál Nescafe Green blend instant kávé
10 dkg + 1 evőkanál kakaó
3 teáskanálnyi sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
6 tojás
25 dkg tejföl
70-80 dkg krémsajt
7-8 evőkanál porcukor
vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A csokoládét és a mogyorót durvára aprítjuk; a lisztet, a barna cukrot, a kávét, a 100 g kakaót, a sütőport és a vaníliás cukrot összekeverjük. A tojásokat egy külön tálba tesszük, kézi habverővel felverjük, a vajat, később pedig a lisztes keverékünket is hozzákeverjük. A tojás, a vaj és a liszt összedolgozása után a tejfölt is hozzáadjuk, majd a darabolt csokoládét és mogyorót is hozzáadjuk, elkeverjük. A tésztát egy kivajazott, liszttel hintett tepsibe tesszük (ez kb. 35x40 cm-es legyen), majd a 170 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, ahol 25-30 percig sütjük. Ha a tészta megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A krémsajtot a porcukorral krémesre verjük, a süteményre kenjük, a végén pedig 1 evőkanálnyi kakaóval meghintjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Jegeskávés torta
Hozzávalók (kb. 16 szelethez):
17,5 dkg vaj
15 dkg babapiskóta
10 dkg belga vajas tortalap
11 levél zselatin
2 evőkanál Nescafe Green blend instant kávé
50 dkg 20%-os zsírtartalmú túró
25 dkg 20%-os tejföl
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál kakaópor
1 evőkanál csokoládé-kávészemek
olaj a sütőforma kenéséhez
Elkészítés:
A vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A babapiskótát és a tortalapot finom morzsává törjük, majd a vajjal elkeverjük. Egy kerek tortaforma alját olajjal vékonyan kikenjük. A morzsát beleöntjük a tortaformába és egyenletesen szétterítjük, majd a kezünkkel addig tömörítjük, amíg egy tömör tortaalapot nem kapunk. 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük. A zselatinleveleket hideg vízben beáztatjuk. Az instant eszpresszóport 3 evőkanál forró vízben feloldjuk. A túrót, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot összedolgozzuk. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk és előbb 3 evőkanál krémmel, majd a krémes masszával alaposan elkeverjük. A kávét a krém kétharmadához vegyítjük. 20 dkg habtejszínt kemény habbá verünk, majd a kemény habot a kávés krémmel óvatosan összeforgatjuk. A krémet a tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk és hűtőszekrénybe tesszük. 10 dkg habtejszínt kemény habbá verünk és óvatosan hozzákeverjük a maradék krémhez. A krémet hűtőbe tesszük, és addig hűtjük, míg a krém annyira megdermed, hogy a fagyiskanál segítségével golyókat formálhatunk belőle. A kiszaggatott krémgolyókat a kávés massza tetejére helyezzük. A tortát 3 órára ismét a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kakaóporral megszórjuk és csokoládé-kávészemekkel díszítjük.
Elkészítés: kb. 45 perc, várakozási idő kb. 5 óra.
Forró csokis, kávés sütemény
Hozzávalók 4 személyre:
100 g étcsokoládé
150 ml Nescafé Green blend instant kávé
100 g vaj
3 tojás
50 g cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A csokoládét daraboljuk, a vajjal együtt felolvasztjuk. A tojásfehérjét keményre verjük, a kávét óvatosan beleforgatjuk. Két egész tojást és egy tojássárgáját a cukorral összekeverjük. A lisztet a fél csokoládémasszával elvegyítjük, a kávés habot óvatosan hozzáadjuk és összeforgatjuk. A tésztát egy kivajazott, cukorral meghintett kör alakú sütőformába (átmérője kb. 18 cm legyen) öntjük, majd előmelegített (175 °C) sütőben 15-20 percig sütjük. A kész tésztát a maradék cukorral meghintjük, két percig grillezzük, a végén pedig a megmaradt csokimasszát és a tejfölt ráöntjük. Elkészítési idő: kb. 45 perc.
Kávés crème brûlée
Hozzávalók 8 adaghoz:
500 ml habtejszín
125 ml tej
7 dkg cukor
125 ml Nescafé Green blend instant kávé
3 tojás
125 g barna cukor
Elkészítés:
Első lépésben a sütőt 180 fokra csavarjuk, majd a tejszínt, a tejet, a cukrot, a 125 ml kávét összekeverjük, majd 3-5 percen át melegítjük (nem forraljuk). Levesszük a tűzhelyről. A tojássárgáját habosra verjük, majd a tejszínes masszához keverjük. További 3 percig melegítjük, közben folyamatosan keverjük (megint csak nem forraljuk). A krémet 8 darab tűzálló tálkába öntjük, a tálkákat egy tepsibe helyezzük, amit félig feltöltünk vízzel. A krémet 30-45 percig gőzfürdőben forraljuk, majd kivesszük és egy órát állni hagyjuk. A grillsütőt beizzítjuk, majd a krémek tetejét barna cukorral meghintjük, és 2-3 percig grillezzük. Díszítésként finomra őrölt kávéval is megszórhatjuk.
Kávés muffin
Hozzávalók a tésztához (6 db)
100 g egész dió
75 g vaj
75 g cukor
3 tojás
fél teáskanál vaníliás cukor
75 g liszt
fél teáskanál sütőpor |
Hozzávalók a kávékrémhez
2 evőkanál tej
1 evőkanál Nescafé Green blend instant kávé
1 teáskanál vaj
150 g porcukor
|
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a cukrot, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Közben a lisztet elegyítsük el a sütőporral, az egész diók közül vegyünk ki 6 felet a díszítéshez, a maradék diót pedig őröljük finomra, majd ezt is keverjük hozzá a liszthez. A tojássárgáját és a vaníliás cukrot adjuk vajas, cukros masszához, keverjük össze, majd adjuk hozzá a diós lisztünkhöz. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt is forgassuk bele a tésztába. A kész tésztát osszuk el a muffin-sütőformában (6 db), majd 180 fokon süssük 15-20 percen keresztül. Ha megsültek, hagyjuk a formában kihűlni és álljunk neki a kávémasszának!
A kávéöntethez melegítsük meg a tejet, adjuk hozzá a kávét, és addig kevergessük, amíg a kávé tökéletesen feloldódik. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat, majd a cukrot, és ezt öntsük a muffin tetejére!